El Municipi de Rialp
L'actual municipi de Rialp, de 63,31 km2, és formà el 1969 amb l'annexió del terme de Surp al tradicional de Rialp. El municipi limita al N amb els termes d'Espot i la Guingueta d'Àneu, a l'E amb Llavorsí, al SE i al S amb Soriguera i al SO i a l'O amb Sort.
El terme comprèn dos sectors que corresponen als antics municipis, a banda i banda de la Noguera Pallaresa: el sector tradicional del terme de Rialp s'estén principalment a l'esquerra de la Noguera Pallaresa, a la zona de confluència amb la vall d'Àssua; la part de la dreta del riu, on hi ha la plana on s'assenta la vila de Rialp, centre del municipi, és molt estreta, i la de l'esquerra, on hi ha els pobles agregats de Beraní i de Roní, s'endinsa pels vessants esquerres de la Ribalera (el Romadriu constitueix, en part, el límit fins a la seva confluència amb la Noguera).
Les terres de l'antic terme municipal de Surp s'estenen a la dreta de la Noguera Pallaresa i comprenen un ampli sector del N de la vall d'Àssua (tota la vall del riu de Caregue i els vessants esquerres del riu de Sant Antoni, fins prop de Rialp).
La vall de la Noguera, llevat de la plana oberta a la desembocadura del riu de Sant Antoni (que es forma per la unió del Rialpo, o riu de Berasti, i el de Caregue), és encaixada entre els grans massissos que marquen el límit entre les altes valls d'origen glacial i la ribera de Sort, menys alterosa i oberta a les influències mediterrànies. El sector de l'esquerra de la Noguera Pallaresa, molt abrupte i trencat, és format pels vessants NO del cim de la Torreta de l'Orri o tossal de l'Orri de Rubió, que assoleix els 2.437 m (ja a Soriguera), dins l'alineació muntanyosa que separa la coma de Rubió de la Ribalera.
A la dreta de la Noguera el terme es configura bàsicament seguint la vall del riu de Caregue, llevat de la capçalera estricta, que s'endinsa al terme veí d'Espot, sota el cim de les Picardes (2.801m), i al de la Guingueta d'Àneu (serrat del Pou i tossal del Duc). La vall segueix la direcció N-S; els vessants drets, a ponent, limiten amb el terme de Sort per una carena on destaca la roca de la Portella (2.375 m), entre els colls de la Portella de Dalt i de la Portella de Baix, continuada pel bony d'Arquer i el serrat de Caregue; els vessants esquerres són separats del terme de Llavorsí per la carena marcada pel Cap Major (2.055 m) i continuada per la collada de Rat i per la del Cantó fins al pic de Matanegra (2.082 m). El límit SO és marcat pel Rialpo, o riu de Berasti, i després pel de Sant Antoni. El sector, fora ja de la vall d'Àssua, és separat del de Llavorsí (sector de Sant Romà de Tavèrnoles) per una carena on destaca el tossal de la Font Freda (2.035 m).
El terme comprèn la vila de Rialp, cap administratiu del municipi, i els pobles de Surp, Beraní (o Braní), Caregue, Escàs, Rodés i Roní, el santuari de la Muntanya i les restes de l'antic monestir d'Oveix.