al contingut a la navegació Informació de contacte

La economia

La posició central de Rialp, entre les valls pirinenques i les petites valls d'erosió d'influència mediterrània, li ha donat un particular dinamisme econòmic, en el qual es combinen les activitats agrícoles i les menestrals que servien el mercat comarcal. Tradicionalment, la població vivia del conreu dels cereals, la vinya, les pastures per al bestiar oví i l'explotació dels boscos de Sobac.

Al segle XVIII, s'inicià la recria de bestiar mular, al primer quart del segle XX s'introduí la patata, i als anys trenta del segle XX, la ramaderia bovina per a la producció lletera. Pel que fa a l'agricultura, Madoz, a mitjan segle XIX, explica que s'hi feia sègol, blat, ordi, fenàs, patates, nous, ametlles, pomes, peres, prunes, cireres i figues i s'hi criava bestiar de llana i boví. A més, hi havia diverses activitats menestrals: una màquina de cardar llana i de filar, dos batans, una serradora i una terrisseria d'obradors, la major part destinats a la preparació del cànem, amb el qual es feien cordes, cordills de tota mena i sacs. Aquestes activitats pràcticament han desaparegut. A la fi del segle XIX, però, s'aprofitaven també les feixes construïdes als inclinats vessants de la muntanya de Rodés, tal com explica A. Young en el llibre Viatge a Catalunya: A Rodés pugem una muntanya rocosa i trobem de sobte vinyes i arbres fruiters, bé que encara tenim neu a la vista. A mesura que anem baixant [es refereix de l'alt Pallars cap a la Conca de Tremp], veiem que és conreat tot el que té possibilitats de ser-ho. A finals del segle XX, l'agricultura va ser destinada a la producció de farratge i cereals. El terme comptava amb un bon nombre de pastures per la cria del bestiar oví, boví i equí.

Pel que fa a la indústria, destaca l'empresa que gestiona les pistes d'esquí de Port-Ainé i una planta embotelladora d'aigua (1989). Tot i que manté el caràcter de centre de serveis, Rialp és un municipi on es combinen l'economia agrícola i ramadera i un potencial turístic afavorit, d'una banda, per les instal·lacions d'esports d'hivern (les pistes d'esquí de l'estació de Port-Ainé) i, de l'altra, per les activitats d'aventura que es promouen a l'estiu. Tot això comporta que el terme disposi d'una notable oferta d'allotjaments com hotels, pensions i residències casa de pagès.

L'economia de Rialp, en l'actualitat, gira entorn del sector terciari. És un poble centrat en el turisme, la seva bona situació geogràfica dins d'un entorn natural privilegiat fa que el municipi sigui centre d'activitat turística durant bona part de l'any.

L'oferta per a la pràctica de l'esquí i els diferents allotjaments per a visitants existents no només a Rialp sinó també a la resta de nuclis de població del municipi, contribueixen a desenvolupar el sector.

El darrer trimestre de l'any és quan el sector terciari acusa una menor activitat.

Per a les arques municipals, la principal font d'ingressos es genera a través d'una central hidroelèctrica situada al barranc de Sant Antoni.

El sector primari és un sector en decadència, amb un creixent envelliment de la població que s'hi dedica. A la comarca hi ha denominacions d'origen del bestiar oví, boví i cavallí (poltre) que produeixen una excel·lent carn ecològica.

Tradicionalment, Rialp ha estat un municipi de gent emprenedora dedicada al desenvolupament de diversos oficis a través dels quals el poble va mantenir una merescuda fama i que el va alçar com a referència comarcal en el desenvolupament d'oficis.